Refuse

En høyst uvanlig bedrift

Foto: Viggo Danielsen

Kontakt

Refuse
Astafjordveien 946
9446 Grovfjord

Epost:
viggo@refuse.no

Telefon:
+47 977 84 014

Org.nr:
986 264 647

Om oss

bfDet er ikke bare utsikten fra vårt kontorvindu som skiller seg ut fra normalen. Kontoret har torvtak, vindu med sprosser og vegger av ekte tømmer. Selv huskatten skiller seg fra andre katter, en økologisk, frittgående og tam røyskatt med navnet «Hermeline». Vi fyrer med ved og bærer vann i bøtter. Vi er så «off-the-grid» som en bedrift kan være, og nettopp det er ingen tilfeldighet.

Historikk

Refuse ble etablert som selskap i 2003, men har en historie som går helt tilbake til 1977, altså lenge før verden ble digital. Erfaringene fra den «manuelle» verden viste seg å være gull verdt da vi gikk online på slutten av 80-tallet. På begynnelsen av 90-tallet – da mobiltelefoner falt til under 2 kilo og telefax var high-tech, gikk vi sammen med noen få andre gründere for å gjøre internett tilgjengelig i Nord-Norge. Gründer-virksomhet ble da som nå møtt med mye motstand og skepsis. Meldingen fra de som visste bedre var krystalklar: «– Ikke sats på dette, internett er en døgnflue!»

Av dette har vi lært: En god idé er en skjør skapning. Når veien ikke finnes på kartet er det klokest å la gode råd gå inn det ene øret og ut det andre.

Off-the-grid

Refuse er egentlig en «guttedrøm» som ble virkelighet; en desentralisert arbeidsplass som ikke trenger annen logistikk enn strøm. I 2014 gikk vi «off-the-grid» med full tyngde og forlot Tromsø. Nå er vi så desentralisert at fiber og telekabler ikke når oss. Likevel betjener vi kunder over hele verden – via RadioLink. I vår bransje er dette mulig, men driften krever selvdisiplin – og mye kaffe.

Fordeler og ulemper

To fagområder dominerer vår virksomhet: Grafisk design og programmering. Begge drar store fordeler på hverandre. Men også det å kunne arbeide hundre prosent uforstyrret – ofte utenfor normal arbeidstid, gir fordeler. På krevende oppdrag med korte tidsfrister er dette et stort pluss. Faktisk er «de stille timer» den beste tiden for kreativitet og problemløsning.

Fokus på detaljer forsterkes betydelig når man arbeider uforstyrret over tid. «Djevelen sitter i detaljene» heter det. Derfor bruker vi mye tid på nettopp detaljer. En annen fordel – for våre kunder, er at våre driftskostnader er langt under det som er normalen for grafisk bransje.

Hva gjelder ulemper har vi så langt – etter 6 år «off-the-grid», ikke funnet noen. Vi holder da en viss røyskatt utenfor bildet. Røyskatt og tastatur bør ikke være i samme rom.

Viggo N. Danielsen

Excogitatoris

Refuse

Opphavsrett REFUSE © 2020